Do góry

Desery Przepis na:

Sernik mocno cytrynowy

Sernik mocno cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1138

Dodano:

Odsłon: 4384

Pyszny i bardzo efektowny sernik z dwoma cytrynowymi kremami :)

Składniki

  • ser:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 12,5 dag roztopionego masła
  • 0,5 kg zmielonego sera
  • krem 1
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 opakowania galaretki cytrynowej
  • 10 dag miękkiego masła
  • sok z połowy cytryny
  • krem 2
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • galaretka pomarańczowa
  • łyżeczka żelatyny
  • dekoracja
  • pokruszony biszkopt lub biszkopty
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. WYKONANIE:

    SER:

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy na 150 st.C ustawienie termoobieg lub 170 st.C góra dół.

    Wszystkie składniki na ser przekładamy do miski i mieszamy rózgą do jajek lub miksujemy krótko mikserem. Wlewamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  2. KREM 1:


    Szklankę wody gotujemy razem z cukrem, w połowie szklanki wody rozrabiamy budyń, wlewamy i chwilę gotujemy, dodajemy sok z cytryny, cały czas mieszamy. Wyłączamy i wsypujemy połowę galaretki, dobrze mieszamy.

    Odstawiamy na parę minut, dodajemy po kawałku masła i miksujemy. Gdy krem jest gładki wylewamy na ser. Rozsmarowujemy i chowamy do lodówki, aż całkiem wystygnie.

    KREM 2:

    Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą w celu szybkiego schłodzenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją przykryła. Odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w mikrofali.

    Serek homogenizowany, jogurt naturalny i cukier puder miksujemy. Wlewamy zimną galaretkę, żelatynę mieszamy z niewielką ilością masy, mieszamy i wlewamy. Chwilkę miksujemy i chowamy do lodówki. Gdy trochę zgęstnieje wylewamy na masę 1.

    Wyrównujemy i posypujemy pokruszonym biszkoptem. Jeśli użyjemy biszkoptów trzeba je nasączyć np. herbatą.

    Ciasto chowamy na noc do lodówki. Smacznego :)


Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń