Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem.

Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11556

Dodano:

Odsłon: 2152

Taki oszukany sernik zawsze super sprawdza się na wszystkich letnich imprezach, u nas w domu ulubiona wersja to z truskawkami lub z brzoskwiniami, a dziś postanowiłam wykorzystać rabarbar i to był strzał w dziesiątkę ???? Pewnie niektórzy pomyślą co to za sernik bez sera, a powiem Wam, że całkiem dobry ten sernik ????

Składniki

  • Blaszka 25×36 cm
  • Ciasto kruche:
  • 3 szkl. mąki tortowej typ 450
  • 6 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • Masa jogurtowa:
  • 1200 g jogurtu greckiego lub naturalnego, ale gęstego
  • 1 szkl. cukru
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:
  • 1 kg rabarbaru
  • 1 sucha truskawkowa galaretka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na jogurtach greckich z rabarbarem.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miski. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Mniejszą zawinąć w folię i wrzucić do zamrażalnika, a większą część wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem.
    Wrzucić do nagrzanego piekarnika na 190 C i piec ok. 15 min. do zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na wystygnięty spód ułożyć pokrojony na mniejsze kawałki i wymieszany z suchą galaretką truskawkową rabarbar – lepsze będą cieńsze łodygi.
    W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Miksować do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód z rabarbarem.
    Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika.
    Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.
    Po upieczeniu uchylić delikatnie piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia, gdy ostygnie wstawić na noc do lodówki.
    Zimne ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń