Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką

Sernik na zimno na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7968

Dodano:

Odsłon: 210

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką. Sernik na jasnym biszkopcie , wyszedł pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT: -5 jajek -170 g. cukru -1 cukier waniliowy
  • -90 g. mąki tortowej -90 g. maki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -syrop z brzoskwiń
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera z wiaderka -400 g. jogurtu greckiego
  • -330 ml. śmietanki 30 % -200 g. cukru pudru
  • -35 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • OWOCE: -2 puszki brzoskwiń w syropie
  • GALARETKA: -1,5 l. wody
  • -3 galaretki krystaliczne -2 galaretki przeźroczyste, winogronowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik na zimno na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką, ale nie długo. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Po upieczeniu, obrócić na ręcznik i zdjąć papier. Ostudzić i ponownie włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem.Nasączyć sokiem z brzoskwiń.

  2. masa- Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Ubić ser z jogurtem, śmietanką i pudrem.Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Zaraz wylać na biszkopt i wyrównać.

  3. Poukładać połówki odsączonych brzoskwiń, lekko wciskając w masę. Schłodzić w lodówce.

  4. galaretka-Wodę zagotować, odstawić i rozpuścić w nim galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na brzoskwinie. Ciasto, schłodzić i przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń