Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 406 Ocena: 3789

Dodano:

Odsłon: 1423

Sernik to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na świecie! To właśnie ten wypiek najczęściej gości w naszym domu, w wielu wariantach smakowych i z różnymi dodatkami. Ostatnio zamarzył mi się sernik na zimno z twarogu, z dodatkiem białej czekolady i solidną porcją soczystych owoców. No i jest! Wspaniały i delikatny sernik o kremowej konsystencji i subtelnym smaku białej czekolady, która świetnie komponuje się z soczystymi wiśniami. Wspaniały deser niewymagający pieczenia, idealny do popołudniowej kawy.

Składniki

  • Spód:
  • 140 g ciemnych ciastek maślanych
  • 70 g masła
  • Masa serowa:
  • 500 g twarogu chudego
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 serka mascarpone
  • 350 g czekolady białej
  • Frużelina wiśniowa:
  • 500 g wiśni *
  • 130 g cukru **
  • 50 ml zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

Przygotowanie

  1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    Masa serowa

    Czekoladę łamiemy na równe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając 50 ml śmietany kremówki. Odstawiamy na bok. Zmielony dwukrotnie twaróg mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

    Frużelina wiśniowa

    Wiśnie umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wodę z mąką. Dokładnie i energicznie mieszamy, zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilkę, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Frużelinę odstawiamy na bok do wystudzenia.

    Odnośniki

    * użyłam mrożonych owoców
    ** ilość cukru zależy oczywiście od tego, jak kwaśne są wiśnie
    - frużelinę można przechowywać w lodówce ok 7 dni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń