Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z kawą i jagodami:

Sernik na zimno z kawą i jagodami:

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 2721

Dodano:

Odsłon: 625

Smaczny, szybki deser bez pieczenia. Dodatek jagód podnosi jego smak i aromat.

Składniki

  • Spód:
  • opakowanie biszkoptów
  • 1/2 szklanki mocnego, gorzkiego naparu z kawy
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera (z wiaderka)
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki "przeźroczyste"
  • 1,5 szklanki gorącej, przegotowanej wody
  • 3/4 szklanki jagód
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
  • 3 łyżki gorącej wody
  • Na polewę:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Dno tortownicy - o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami.Skropić zimną kawą.
    Galaretki rozmieszać w 1,5 szklanki gorącej wody.
    Jedną łyżkę rozpuszczalnej kawy rozmieszać w trzech łyżkach wrzącej wody i ostudzić.
    Ser zmiksować z cukrem pudrem. Osobno ubić śmietankę 36%. Wciąż miksując, dodawać do masy serowej. Następnie wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę.
    Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną kawę a do drugiej jagody.
    Wykładać na nasączone biszkopty.Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Oblać rozpuszczoną mleczną czekoladą.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 09 kwietnia Pyszny serniczek. Widzę Helenko że masz mnóstwo nowych przepisów.Ja jeszcze mam kilkanaście ciast do dodania,ale brakuje mi czasu.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 09 kwietnia Super :) Kawa i jagody, świetne połączenie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń