Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik na zimno z mascarpone"
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2062
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 317
Polecam.
Odsłon: 1999
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 699
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2062
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 317
Polecam.
Odsłon: 1999
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 699
Składniki
Przekrój na pół 8-9 biszkoptów i wyłóż nimi brzegi tortownicy o śr. 20 cm. Resztę herbatników połóż na spodzie.
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem. Dodaj śmietanę i likier.
Żelatynę odciśnij, podgrzej, aby się rozpuściła, i wymieszaj najpierw z 5 łyżkami kremu, a potem resztą masy. 25 g czekolady posiekaj grubo i dodaj do kremu. Wyłóż krem do formy i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
3. Pokrój w cieniutkie plasterki resztę czekolady (tak aby się zwijały w wiórki). Tuż przed podaniem posyp wierzch sernika owocami i czekoladowymi wiórkami.
Jak to zrobić?
Łatwiej ułożysz biszkopty wzdłuż boków tortownicy, jeżeli jej dno posmarujesz przy brzegach cienką warstwą dżemu. Najlepiej, by był z tych samych owoców, co likier.Źródło: Olivia