Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z morelową żelką

Sernik na zimno z morelową żelką

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 3611

Dodano:

Odsłon: 159

Nadeszło długo wyczekiwane lato! Stragany uginają się od wspaniałych, sezonowych owoców, które mienią się wszystkimi kolorami lata. Warto z nich korzystać, bowiem o tej porze roku skąpane w słońcu owoce są najsmaczniejsze i takie pyszne. Co powiecie na sernik z morelami? Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej! Idealnie kremowy i delikatny. Z lekką waniliową nutą oraz cudowną, rozkosznie orzeźwiającą żelką morelowa. Nie za słodki, fantastycznie owocowy i bajecznie pyszny. Fantastyczny, wakacyjny deser pełen smaku lata!

Składniki

  • Spód
  • 200 g ciastek kakaowych
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 65 g masła
  • Masa serowa
  • 1 kg sera Quark *
  • 250 g serka mascarpone
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej **
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 6 łyżek wody
  • Żelka morelowa
  • 700 g moreli ***
  • 100 g cukru
  • 50 ml wody
  • 25 g żelatyny spożywczej
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z morelową żelką

Przygotowanie

  1. Spód

    Ciasteczka łączymy z kakao i przy pomocy blendera rozdrabniamy je. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

  2. Masa serowa

    W dużej misce łączymy ze sobą serek Quark z mascarpone. Dodajemy cukier puder oraz pastę waniliową i mieszamy do połączenia się składników. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do masy serowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

  3. Żelka morelowa

    Morele przekładamy do rondelka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy przez około 25 minut, aby morele zmiękły i częściowo się rozpadły. Następnie blendujemy je na gładki mus. Żelatynę zalewamy 6 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenie się żelatyny. Dodajemy do moreli i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany mus wykładamy na masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

    Odnośniki

    * można użyć dobrej jakości sera z wiaderka
    ** można zastąpić ekstraktem z wanilii bądź laską wanilii
    *** waga po obraniu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń