Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 1543

Wspaniałe ciacho bez pieczenia :)

Składniki

  • okrągłe biszkopty
  • 2 zielone galaretki
  • ok. 60 dag truskawek
  • Ser:
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 330 ml śmietany kwaśnej 12 lub 18 %
  • 400 ml serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 galaretki cytrynowe
  • Mus: łyżka jogurtu greckiego
  • galaretka truskawkowa
  • 40 dag truskawek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blachę o wym: 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy biszkoptami.

    Dwie zielone galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy zaczną tężeć wylewamy na biszkopty. Chowamy na chwilę do lodówki.

    Gdy galaretka zastygnie układamy pokrojone na mniejsze części truskawki.

    Ser:
    Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do wystudzenia.

    Śmietankę 30 % ubijamy na sztywno, dodajemy śmietanę oraz serek homogenizowany. Ubijamy do połączenia. Następnie wlewamy zimne galaretki cytrynowe. Miksujemy i na chwilę chowamy do lodówki, trzeba pilnować żeby masa nam za bardzo nie zastygła.

    Ser wylewamy na truskawki. Wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

    Mus:

    Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Odstawiamy do przestygnięcia.

    Truskawki miksujemy w blenderze, dodajemy jogurt a następnie zimną galaretkę. Miksujemy, masę przelewamy do miseczki. Chowamy do zamrażarki, co jakiś czas sprawdzamy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na ser, rozsmarowujemy i chowamy na parę godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń