Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I mamy nareszcie wyczekiwaną prawdziwą letnią pogodę, dlatego dla ochłody mam idealną propozycję. Zapraszam na orzeźwiający sernik na zimno z z delikatną nutą cytryny i dużą ilością pomarańczy. Gwarantuję, że Wam zasmakuję :)
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 84
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 240
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 818
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 84
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 240
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 818
Składniki
BISZKOPT Białka ubijać na sztywną pianę, po chwili dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Do ubitych jajek dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia. KREM CYTRYNOWY Margarynę utrzeć z cukrem i jajkiem na pulchną masę. Pod koniec ucierania dodać wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać. MASA SEROWA Galaretki rozpuścić w 120 ml wody, zostawić do wystygnięcia. Ser zmielić albo rozdusić widelcem. Cukier utrzeć z masłem, dodając pojedynczo żółtka i trochę sera. Pod koniec ucierania wlać ostudzoną galaretkę. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do masy serowej, wlać również sok z cytryny i aromat cytrynowy. Wszystko delikatnie wymieszać.
PRZEŁOŻENIE PLACKA 1. Wystudzony biszkopt przekroić na pół (można nasączyć wodą z alkoholem lub cytryną), przełożyć kremem cytrynowym. 2. Na biszkopt wlać masę serową i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. 3. Na stężoną masę rozłożyć obrane i pokrojone pomarańcze, zalać je pomarańczową galaretką (najlepiej przygotować ją wcześniej i wlewać już prawie tężejącą).
Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :)