Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z truskawkami.

Sernik na zimno z truskawkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11503

Dodano:

Odsłon: 513

Szybki i bardzo smaczny sernik na zimno z galaretką i truskawkami oczywiście, w sezonie truskawkowym nie może zabraknąć tego ciacha w weekendowym menu ???? Myślę, że to idealne ciacho dla leniwych, dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni również. Bardzo szybko się robi i jak się domyślacie równie szybko znika… Tego typu ciasta najlepiej smakują z owocami sezonowymi, także można się bawić i kombinować, komponować w dowolny sposób galaretkę z owocami.

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukry pudru lub innego słodzidła (można dać więcej, ja akurat staram się ograniczać ten cukier gdzie się da, ale wiem, ż
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • duża paczka ciasteczek oreo
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik na zimno z truskawkami.

Przygotowanie

  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć ciasteczka.
    Żelatynę zalać w szklance 125 ml zimnej wody i odstawić na 10 min. do napęcznienia.
    Do miski wrzucić twaróg z wiaderka, jogurt grecki, cukier puder i wymieszać łyżką lub mikserem.
    Gdy żelatyna napęcznieje rozpuścić ją na parze lub w mikrofali tak, aby miała płynną konsystencje, następnie wrzucić do niej łyżkę masy serowej, energicznie wymieszać. Całość przelać do miski z masą serową, szybko wymieszać przy pomocy miksera i wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki.
    Przygotować galaretki, rozpuścić je w 3 szklankach wrzątku i odstawić do wystudzenia.
    Z truskawek usunąć szypułki, umyć i przekroić na pół, ułożyć na wierzchu masy serowej, następnie na sam koniec wylać lekko tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki najlepiej na noc, żeby ciasto dobrze się kroiło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń