Do góry

Desery Przepis na:

Sernik śmietankowo-cytrynowy na herbatnikach

Sernik śmietankowo-cytrynowy na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 528

Dodano:

Odsłon: 10634

Aksamitny, kremowy, bardzo pyszny sernik śmietankowo-cytrynowy, zawsze wychodzi z prostych składników. Poradzi sobie z nikm każda początkujaca pani domu. Idealny wypiek na wielkanocny stół.

Składniki

  • 20 dag herbatników maślanych
  • 1 kg mielonego półtłustego twarogu
  • 20 dag masła 82%
  • 30 dag cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki cukru ze skórką cytrynową
  • 1 łyżeczka oleju cytrynowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
    Miękkie masło utrzeć w misce z cukrem oraz cukrem ze skórką cytrynową na puch, miksując dodawać stopniowo same żółtka, wsypać budyń i dodawać po łyżce zmielonego twarogu.

  2. 2. Białka ubić osobno na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową.
    Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, na spodzie ułożyć herbatniki maślane, wyłożyć masę serową, wygładzić.
    Piec około 50-55 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół.
    Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
    Zimny sernik przed podaniem oprószyć pudrem.
    Jeden z lepszych serników.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń