Do góry

Desery Przepis na:

Sernik św. Kingi

Sernik św. Kingi

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 8

Przepis wart wypróbowania: "Sernik św. Kingi"

Składniki

  • 1 kg tłustego białego sera
  • 15 jajek
  • 35 dag cukru
  • 6 dag masła
  • 12 dag rodzynek
  • posiekana laska wanilii 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 6 dag cukru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników i odstaw na kilkanaście minut do lodówki. Zmiel ser lub przetrzyj przez sito. Dodaj cukier i stale ucierając, dodawaj po żółtku. Wlej roztopione, przestudzone masło. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę oraz rodzynki i posiekaną wanilię. Delikatnie wymieszaj.

  2. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dużą płaską blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na powierzchni ciasta rozłóż masę serową i wygładź. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz godzinę.

  3. Uwaga! Możesz przygotować podwójną porcję ciasta i z drugiej połowy uformować wałeczek. Ułóż go dekoracyjnie na wierzchu. Posmaruj rozmąconym jajkiem.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń