Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno stanowi dobrą alternatywę na spotkania wśród znajomych w lecie. Jest to jeden z moich ulubionych ciast. Jest nieco chudszy od tradycyjnego sernika oraz nie wymaga jednocześnie dużych umiejętności i warsztatu. Nie raz sprawdził się u mnie w domu, gdy nie było pomysłu na popołudniowy deser. Można powiedzieć klasyka górą !
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 114
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 62
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 15
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 70
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 114
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 62
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 15
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 70
Składniki
Galaretkę o smaku agrestu zalewamy 200 ml gorącej wody. Czekamy, aż ostygnie, następnie wkładamy do lodówki. w momencie gdy zacznie tężec dodajemy do niej serek homogenizowany (wyjmujemy z lodówki jakieś 15-20 minut wcześniej). Masę wylewamy na tortownicę o średnicy 24 centymetrów. Gdy masa całkiem stężeje zabieramy się do przygotowania drugiej warstwy. Rozpuszczamy w 200 ml wody galaretkę malinową. Po ostudzeniu galaretkę wkładamy do lodówki. Do tężejącej galaretki dodajemy serek homogenizowany. Taka masę wylewamy na pierwszą warstwę. Czekamy, aż stężeje. Przygotowujemy masę trzecia. Rozpuszczamy w 200 ml wody galaretkę pomarańczową. Po ostudzeniu wkładamy ją do lodówki. W momencie gdy zacznie tężeć dodajemy serek homogenizowany. Wylewamy masę na tortownicę. Przygotowujemy czwartą galaretkę. Rozpuszczamy ją w 200 ml wody. Studzimy. W tym czasie myjemy owoce. Mogą to być truskawki, maliny czy nawet owoce z puszki. Galaretkę wkładamy do lodówki. Owoce układamy na trzeciej warstwie. Mocno stężałą galaretkę wylewamy na owoce. Ciasto wkładamy na całą noc lodówki, aby dobrze stężała. Następnego dnia sernik gotowy jest do jedzenia.