Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Wigilijny.

Sernik Wigilijny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 505 Ocena: 9370

Dodano:

Odsłon: 2142

Propozycja na zbliżające się dużymi krokami święta Bożego Narodzenia,sernik na kruchym spodzie,z nutką cytrynową,nie jest za ciężki,ładnie się kroi,a jak smakuje... Lubię piec serniki,raz coś dodam,raz odejmę,ale ten wyszedł idealny,równy i bardzo smaczny :-)

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Kruchy spód:
  • 2 szkl.mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • ok.3/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • powidła lub marmolada do posmarowania spodu
  • Masa Serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  • 8 jajek L
  • szczypta soli
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny
  • sok z połowy cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy całe jajko.Zagniatamy kruche ciasto,wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.
    Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy ok.15 min.do zarumienienia,po przestygnięciu smarujemy powidłami lub marmoladą.

    Białka oddzielić od żółtek,żółtka utrzeć z połową szkl.cukru na jasną masę w kolorze koglu,dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem,wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło,miksować krótko tyko do połączenia.
    Białka ubić ze szczyptą soli i szkl.cukru na sztywną pianę.
    Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.

  2. Masę wylać na podpieczony spód.
    Piec w temp.170 C ok.1 godz.
    Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu,tylko uchylamy drzwiczki piekarnika,pozostawiamy do wystygnięcia.
    Sernik w trakcie pieczenia przykrywam folią aluminiową,żeby za mocno wierzch się nie spiekł.

  3. Przygotować ulubioną polewę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń