Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami dla wybrednych

Sernik z brzoskwiniami dla wybrednych

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12883

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Sernik z brzoskwiniami dla wybrednych"

Składniki

  • 15 dag mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wierzch: 1 kg twarogu sernikowego
  • 7 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń waniliowy
  • duża puszka brzoskwiń
  • łyżka cukru pudru do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia i masło, posiekaj. Dodaj cukier, żółtka, szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.

  2. Ciasto rozwałkuj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C.

  3. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru do białości. Twaróg, część cukru i masło zmiksuj. Mąkę wymieszaj z kaszą manną, proszkiem do pieczenia i budyniem. Wszystko połącz i zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj do masy, wymieszaj łyżką.

  4. Brzoskwinie odsącz z zalewy. Na spód wyłóż połowę brzoskwiń, wylej masę. Na jej wierzchu ułóż resztę brzoskwiń wciskając je. Piecz przez 50 minut w temp. 180°C.

  5. CZAS: około 2 godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń