Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z masą ajerkoniakową"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 101
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 60
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 101
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 60
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 121
Składniki
75 min • Porcja ok. 390 kcal • Koszt porcji ok. 2,60 zł • Przepis na 20 porcji
Sernik: masło ucieram z cukrem, wanilią i żółtkami. Dodaję stopniowo proszek do pieczenia, budyń i zmielony ser. Masę mieszam z ubitą na sztywno pianą z białek. Wylewam do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24 x 36 cm). Piekę 30-40 minut w 180°C. Studzę.
Ciasto orzechowe: ubijam białka na pianę, dodając stopniowo cukier, żółtka, mąkę z proszkiem i bakalie. W blaszkach 24 x 36 cm piekę 2 placki – w 180°C ok. 20 minut.
Masa: szklankę mleka mieszam z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotowuję z cukrem, wlewam rozmącony budyń i gotuję, aż zgęstnieje. Wyłączam ogień i dodaję margarynę. Mieszam, aż się rozpuści. Odstawiam do ostudzenia. Masła miksuję z cukrem pudrem, powoli dodając budyń. Na koniec cieniutkim strumieniem wlewam ajerkoniak.
Układam warstwami: sernik, masa, ciasto orzechowe, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada. Odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Pracochłonny, ale wart wysiłku. Pamiętajmy, by do ciasta miały temperaturę pokojową. Joanna Machynia z GorlicŹródło: Kobieta i życie