Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik z morelami i kruszonką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 119
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 580
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 119
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 580
Składniki
24 porcje 30 min ok. 50-60 min
1Morele umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka od białek. Z mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 20 dag masła, 5 żółtek oraz mielonych migdałów zagnieć ciasto. Rozdziel je na dwie części. Z jednej uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Drugą cienko rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie blachy posmarowanej masłem i oprószonej mąką. 2Pozostałe masło stop. Twaróg utrzyj ze szkla- nką cukru i stopionym masłem. Domieszaj 2 jajka, sok z cytryny, proszek budyniowy oraz kaszkę. Masę serową rozsmaruj na spodzie z kruchego ciasta. Rozłóż cząstki moreli. Pozostałe białka ubij. Kiedy piana będzie sztywna, domieszaj resztę cukru oraz mąkę ziemniaczaną. 3Bezę równomiernie rozsmaruj na owocach. Wyjmij zamrożone ciasto. Grubo zetrzyj je wprost na wierzch sernika. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 50-60 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.Źródło: Naj