Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z orzechami i dynią"
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 61
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 15
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 2204
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 61
Bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna pasta. Idealnie spraw...
Odsłon: 15
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 2204
Składniki
Orzechy włoskie drobno posiekaj. Dynię pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Do miski włóż twaróg, serek ricotta oraz mascarpone. Dodaj cukier, cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu waniliowego. Wsyp mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy. Wymieszaj mikserem na średnich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie zmniejsz obroty i dodawaj do masy po jednym jajku, starannie ucierając.
Na koniec dodaj śmietanę i miksuj tak długo, aż ciasta dokładnie się połączą.
Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej połowę masy serowej i rozłóż na niej posiekane orzechy oraz kawałki dyni. Przykryj pozostałą masą, wierzch ciasta wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C, wstaw formę z ciastem.
Po upływie 15 minut zmniejsz temperaturę piekarnika do 120°C i piecz jeszcze ok. 90 minut. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
130 minut. Porcja: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie