Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z orzechową niespodzianką

Sernik z orzechową niespodzianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 1269

Pyszny sernik na kruchym spodzie z orzechowymi kulkami

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka (białka odkładamy)
  • 25 dag masła
  • 2-4 łyżki zimnej wody
  • Ser:
  • 1 kg zmielonego sera
  • szklanka cukru pudru
  • 6 żółtek (białka odkładamy)
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • Beza:
  • 8 pozostałych białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Orzechowe kulki:
  • 30 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 4-6 łyżek cukru pudru
  • szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany 18 %
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Oraz:
  • 0,5 słoika powidła śliwkowego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto : mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem, dodajemy pokrojone masło, rozcieramy w rękach, dodajemy żółtka i 2 łyżki wody. Zagniatamy, jeśli trzeba dolewamy jeszcze wodę.

    Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3.

    mniejszą część chowamy do woreczka i zamrażamy.

    Większą część wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.

    Podpiekamy ok 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół.

    Po ostudzeniu smarujemy powidłem. Układamy orzechowe kulki.

    Kulki orzechowe:
    Orzechy mieszamy z jogurtem, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Mieszamy i na chwilę chowamy do lodówki. Następnie formujemy 32 kulki i układamy w odstępach na kruchym cieście.

    Ser:
    Masło rozcieramy, dodajemy przesiany cukier puder. Dobrze ucieramy. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ucieramy. Dodajemy po łyżce białego sera.

    Beza:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, 4 łyżki piany dodajemy do sera i delikatnie mieszamy.

    Do reszty ubitych białek wsypujemy cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.


  2. Serem zalewamy orzechowe kulki, nakładamy bezę i ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy ok 1 godz w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń