Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z owocami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 126
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 126
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Pokrój na kawałeczki połowę masła. Dodaj do niego 10 dag cukru oraz mąkę i 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na 30 minut. Rozbij pozostałe 4 jajka. Oddziel żółtka od białek.
Pozostałe masło utrzyj razem z resztą cukru. Kolejno domieszaj żółtka, a potem porcjami twaróg. Dodaj kaszkę, mleko oraz sok z cytryny. Dobrze wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy serowej.
Tortownicę o śr. ok. 26 cm posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Spód i brzeg wylep schłodzonym kruchym ciastem. Na ciasto na przemian nałóż duże porcje masy serowej oraz maku. Obie masy lekko przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 40 minut.
Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na cienkie cząstki. Ułóż je na podpieczonym cieście. Owoce posmaruj konfiturą porzeczkową. Sernik piecz jeszcze ok. 30 minut. Dobrze wystudź.Źródło: Tina