Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z pestkami granatu i pistacjami"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Składniki
ok. 90 minut.
Granat przekroić na pół, wybrać miąższ. Pistacje posiekać. Trochę posiekanych pistacji oraz 2,5 dag miąższu granatu odłożyć do dekoracji. Twaróg utrzeć ze skórką z pomarańczy i kardamonem. Żółtka dodać do masy serowej. Wsypać cukier puder, ulepszacz do serników (sernix) oraz proszek do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę delikatnie domieszać do masy serowej. Na koniec dodać miąższ granatu i pistacje. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Nałożyć do niej masę serową. Wierzch wygładzić.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 60 minut. Przestudzić w formie. Zdjąć obręcz tortownicy, zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać pistacjami i pestkami granatu.Źródło: Życie na gorąco