Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z pianką orzechową, masą kajmakową i karmelizowanym słonecznikiem

Sernik z pianką orzechową, masą kajmakową i karmelizowanym słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3916

Dodano:

Odsłon: 21690

Kolejny godny polecenia sernik, z pyszną i chrupiącą warstwą słonecznikową zawojował w mojej kuchni i zapewne pozostanie w moim przepiśniku już na dobre. Sernik jest tak smaczny, że jadłoby się go cały czas. Niestety z takiego obrotu spraw nie byłaby zadowolona nasza sylwetka, więc z wielkim bólem serca muszę stwierdzić, że im więcej chętnych by się znalazło do jego jedzenia tym zdecydowanie byłoby dla nas lepiej :-)

Składniki

  • kruchy spód: 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masa serowa: 1300 g białego sera, 3 razy zmielonego
  • 125 ml oleju
  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 1,5 szkl drobnego cukru do wypieków
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 80 g budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olejek pomarańczowy
  • pianka orzechowa: 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szkl włoskich orzechów mielonych
  • 1 szkl włoskich orzechów całych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • masa kajmakowa: 200 g miękkiego masła 82% tłuszczu
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • kieliszek spirytusu
  • karmelizowany słonecznik:
  • 200 g łuskanego słonecznika
  • 3 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kruchego spodu: na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy zimne masło, smalec, wbijamy żółtka i szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. W takiej postaci przesypujemy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i równomiernie rozkładamy. Formę chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.

  2. Przygotowanie masy serowej: wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej muszą być w temp. pokojowej. Do dużej miski wrzucamy zmielony ser, cukier, wbijamy żółtka i jajka, wlewamy mleko wymieszane ze śmietana i olejem, a na końcu dodajemy wymieszany budyń z mąką ziemniaczaną i aromat pomarańczowy. Całość miksujemy na najwyższych obrotach tylko do momentu połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 180*C przez 40 minut.

  3. Przygotowanie pianki orzechowej: białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na pianę do momentu, aż będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na podpieczony, świeżo wyjęty z pieca sernik, wyrównujemy wierzch i kontynuujemy jego pieczenie przez kolejne 30 minut w 180*C. Sernik studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach, a następnie chłodzimy w lodówce.

  4. Przygotowanie masy krówkowej: masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie cały czas ucierając dodajemy po 1 łyżce masy krówkowej. Na koniec wlewamy spirytus i szybko miksujemy. Masę wykładamy na schłodzony wierzch sernika.

  5. Słonecznik wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, a następnie dodajemy miód, cukier i masło. Całość tak długo trzymamy na ogniu, aż słonecznik lekko zbrązowieje. Przestudzoną posypkę przekładamy na masę krówkową.


    SMACZNEGO :-)

  6. zdj

  7. zdj

  8. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annapiedziak 25 maja 2015 Wygląda bajecznie!! Zrobię z pewnością, bo aż ślina na brodę spływa

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasia-lilo 25 maja 2015 Wypróbowany - b.dobry i ładnie wyglądający sernik. Masa serowa i krówkowa b. puszysta, ciasto i prażony słonecznik chrupiące - super połączenie. Wg mnie nie da się go jeść bez końca ze względu na słodkość masy krówkowej. Ale wszystkim smakował, przepis na pewno do powtórzenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 19 maja 2015 Wygląda przepysznie,jest przy nim trochę pracy i nieco kaloryczny,ale co to jest w porównaniu z niebiańskim smakiem w ustach -)))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń