Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniki uwielbiam, ale to już wiecie. Mam sporą kolekcję różnych przepisów. Ale jak natknęłam się na ten z pierniczkami w środku, zwłaszcza że przepis podobny jest do mojego sernika z polewą czekoladową, spróbowałam i nie żałowałam :) Choć nie ukrywam, że jest dość słodki. Upiekłam go na dużej blasze (będzie niższy) lub jeśli chcemy mieć wysoki wystarczy kwadratowa blacha lub tortownica (trzeba tylko go dłużej piec).
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 121
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 219
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 232
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5173
...ale pyszny.
Odsłon: 786
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 121
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 219
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 232
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5173
...ale pyszny.
Odsłon: 786
Składniki
Ser biały mielimy (lub używamy gotowego zmielonego). Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niej zmielony ser. Masło stapiamy i lekko studzimy. Wlewamy do masy serowej, dosypujemy budyń (proszek - bez cukru) oraz mąkę. Mieszamy, na samym końcu dodając ubitą pianę. Połowę masy wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, rozkładamy pierniki w czekoladzie i zalewamy pozostałą masą serową. Jeżeli chcemy mieć wyższy budyń, używamy tortownicy lub kwadratowej formy (24-25 cm - czas pieczenia może się trochę wydłużyć), a jeśli może być niższy - jak mój - korzystamy z prostokątnej blachy. Sernik pieczemy w 190 stopniach ok. 45-50 min. (aż wierzch będzie złocisty). Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku. Polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Lub zostawiamy bez polewy. Smacznego!