Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z rabarbarem na kruchym cieście z kruszonką

Sernik z rabarbarem na kruchym cieście z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 841

Dodano:

Odsłon: 369

Ciasto z serii: powrót do dzieciństwa:). Sezon na rabarbar jest krótki, ale warto go wykorzystać do nacieszenia się nim, łącząc jego naturalny kwaśny smak ze słodyczą sera i kruszonki. Cóż tu dodać - ograniczenie się do jednego kawałka wydaje się wręcz niemożliwe:)

Składniki

  • Na ciasto kruche: 1 kostka masła (200 g)
  • Pół szklanki ksylitolu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka krupczatki
  • 2 żółtka
  • Na sernik: 400 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • Naturalna esencja waniliowa
  • Rabarbar - ja użyłam 4 lasek
  • Łyżka ksylitolu do zasypania rabarbaru
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z rabarbarem na kruchym cieście z kruszonką

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto kruche: zagnieć kostkę masła ze szklanką mąki pszennej, szklanką mąki krupczatki, cukrem i żółtkami. Włóż ciasto na pół godziny do lodówki.

    Rabarbar obierz, pokrój w kostkę i zasyp łyżką ksylitolu.

    Przygotuj masę na sernik: utrzyj biały ser z jajkami, mąką ziemniaczaną i ksylitolem. Dodaj wanilię.


    Wyłóż prostokątną blaszkę papierem do pieczenia.

    Wyjmij kruche ciasto i podziel na dwie części. Jedną część wyłóż na dno blaszki. Podpiecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

    Wyjmij podpieczone ciasto kruche, wyłóż na nie masę serową, rabarbar i na wierzch starkuj drugą część ciasta kruchego.

    Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni

  2. Ciasto musi chwilę "odpocząć", aby stężeć i nabrać właściwej konsystencji, ale zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje wybornie.


    Smaczengo:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń