Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z ziemniakami"
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 9
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 42
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7962
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 9
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 42
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7962
Składniki
Ziemniaki ugotuj, jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij na sztywną pianę. Do miski włóż żółtka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Dodaj masło lub margarynę oraz kilka kropli aromatu śmietankowego i jeszcze chwilę miksuj, aż dokładnie się połączą. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj zmielony twaróg oraz ziemniaki. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę serową. Piekarnik nagrzej do temp. 150°C. Wstaw formę z ciastem. Piecz ok. 75 min. Wierzch ciasta powinien być ścięty i sprężysty. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.
Tuż przed podaniem wierzch oprósz cukrem pudrem. Sernik możesz wzbogacić dodając do niego rodzynki namoczone np. w rumie, skórkę pomarańczową lub cytrynową.
100 minut. Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie