Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z ziemniakami

Sernik z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 19

Przepis wart wypróbowania: "Sernik z ziemniakami"

Składniki

  • 75 twarogu tłustego lub półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 30 dag obranych ziemniaków
  • 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 3 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • aromat śmietankowy
  • szczypta soli. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj, jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij na sztywną pianę. Do miski włóż żółtka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.

  2. Dodaj masło lub margarynę oraz kilka kropli aromatu śmietankowego i jeszcze chwilę miksuj, aż dokładnie się połączą. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj zmielony twaróg oraz ziemniaki. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.

  3. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę serową. Piekarnik nagrzej do temp. 150°C. Wstaw formę z ciastem. Piecz ok. 75 min. Wierzch ciasta powinien być ścięty i sprężysty. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.

  4. Tuż przed podaniem wierzch oprósz cukrem pudrem. Sernik możesz wzbogacić dodając do niego rodzynki namoczone np. w rumie, skórkę pomarańczową lub cytrynową.

  5. 100 minut. Porcja: 230 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń