Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik ze śliwkową rozetą"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 243
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 447
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 243
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 447
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł
Umyte śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Połówki kroimy jeszcze na półplastry.
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy śmietanę kremówkę, cukier, jajka, budynie w proszku, sok z cytryny, miksujemy aż powstanie puszysta masa. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i jeszcze przez chwilę dobrze mieszamy.
Masę sernikową przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy półplasterki śliwek w taki sposób, aby utworzyły na całej powierzchni sernika kolorową rozetę.
Pieczemy 50–60 minut w 180oC. Pozostawiamy do ostygnięcia, a potem wykładamy na paterę lub duży talerz.
W rondelku podgrzewamy dżem morelowy, a następnie przecieramy przez sito. Lekko przestudzony rozprowadzamy po wierzchu ciasta, pozwalając, aby wsiąkł pomiędzy owoce.
Na koniec posypujemy całość gruboziarnistym cukrem. Sernik możemy podać z bitą śmietaną.Źródło: Rewia