Do góry

Desery Przepis na:

Serniko-jogurtowiec w kakaowym cieście

Serniko-jogurtowiec w kakaowym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7962

Dodano:

Odsłon: 221

Sernik z jogurtami greckimi na kruchym cieście kakaowym. Sernik z bezą i kruszonką kakaową wyszedł, pyszny.

Składniki

  • CIASTO ; -300 g masła lub margaryny -150 g cukru
  • -5 żółtek(białka odłożyć do bezy) -500 g mąki
  • -2 łyżki ciemnego kakao -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA: -5 jajek -100 g cukru
  • -1 kg sera twarogu sernikowego -800 g jogurtu greckiego
  • -150 ml. mleka skondensowanego,słodzonego
  • -3 budynie waniliowe -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • MUS: -100 % owoców brzoskwiń-220 g.
  • BEZA:-5 białek -150 g cukru -1 budyń waniliowy
  • LUKIER CYTRYNOWY: -100 g. cukru pudru -sok z 1/2 cytryny -gorąca woda
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Serniko-jogurtowiec w kakaowym cieście

Przygotowanie

  1. ciasto- Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem i zmiksować, na gruby żwirek.Mniejszą połowę odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść, porozkładać i rozklepać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.Podpiec 15 min.w 175*C.i ostudzić.

  2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem, jogurtem i mlekiem skondensowanym.Krótko zmiksować na niskich obrotach miksera,bo będzie chlapać. Przesiać tam budynie i ponownie zmiksować. Wylać masę na podpieczone ciasto.

  3. mus-Łyżeczka porozkładać mus w kleksy. Oczywiście można dać jakieś owoce.

  4. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawanym cukrem. Następnie przesiać budyń i delikatnie wymieszać. Łyżką poukładać równomiernie bezę serniku a potem delikatnie wyrównać.

  5. kruszonka-Pozostawione ciasto rozsypać na bezie.

  6. Piec ok 70 min. w 175*C.Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jak za mocno brązowieje.
    lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej papki, ale nie za rzadkiej. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo nabierać łyżką i polać zimny sernik w esy-floresy.Kroić jak dobrze stężeje, najlepiej na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń