Do góry

Desery Przepis na:

Seromak na kruchym spodzie

Seromak na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 42

Dodano:

Odsłon: 1451

Seromak na kruchym spodzie, tradycyjny przepis pokoleniowy, lub jak niektórzy nazywają to ciasto – seromakowiec. Nie wyobrażam sobie świąt bez maku w postaci makowca i sernika. Tu macie dwa w jednym, więc to trochę wersja dla leniwych, bo i wyrabiać specjalnie nie trzeba a większość roboty zrobi za nas mikser. I mamy sernik i makowiec w jednym.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 120 g masła
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 1 puszka maku z bakaliami
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka miodu
  • garść rodzynek i bakalii bo pewnie w puszce za mało
  • łyżka otartej skórki pomarańczowej
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera białego lub opakowanie dobrej jakości sera na sernik już mielonego
  • 2 jajka i białko które zostało z ciasta
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Seromak na kruchym spodzie

Przygotowanie

  1. Zimne masło łączymy z mąka żółtkami, białkiem, proszkiem do pieczenia i cukrem i siekamy nożem. Szybko wyrabiamy na gładką masę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.

  2. Masę makową łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy.

  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy nim spód formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 min w temperaturze 180 stopni.

  4. Jajka na masę serową ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy aromat, budyń i ciepłe masło. Po trochu dodajemy ser cały czas miksując. Wkładamy rodzynki lub inne bakalie i mieszamy.

  5. Wykładamy na podpieczony spód masę makową i wyrównujemy. Następnie ser i również wyrównujemy.

  6. Wstawiamy na 1-1,5 godziny do piekarnika na 180 stopni, grzanie góra i dół. Sprawdzamy podczas pieczenia czy wierzch się zarumienił. Każdy piekarnik jest inny, u mnie to była, grubo ponad godzina.

  7. Możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń