Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Seromakowiec"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 124
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 259
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 96
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3329
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 124
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 259
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 96
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3329
Składniki
Moim zdaniem ser i mak idealnie do siebie pasują. Anna Pawlik z Radomia
Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i śmietany zagniatam ciasto. Rozwałkowuję, wykładam na blaszkę.
Mak zalewam wrzątkiem. Gotuję 15 min. Odcedzam. Mielę 2 razy. W rondelku rozpuszczam masło, cukier i miód. Dodaję powidła, mak, olejek migdałowy, 2 żółtka, mieszam. Studzę. Dodaję pianę z dwóch białek. Na ciasto wykładam makowe kopczyki.
4 jajka ucieram z cukrem i margaryną, dodaję zmielony ser, olejek cytrynowy, mieszam. Na koniec dodaję budyń i łyżkę mąki. Wylewam na ciasto z makiem. Piekę 45 min w 180°C.Źródło: Kobieta i życie