Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 86
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 192
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7983
Składniki
ciasta zagniatamy, chłodzimy przez 60 minut. Ciastem wylepiamy blachę, podpiekamy 15 minut w temperaturze 180oC. Studzimy.
Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 minut do napęcznienia. Odcedzamy na sicie, studzimy i dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Mak ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy bułkę tartą oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy, wykładamy na podpieczony spód ciasta.
Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem i żółtkami. Cały czas ucierając, dodajemy partiami mielony twaróg, na koniec delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek. Równomiernie rozsmarowujemy na masie makowej. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180oC.
Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Polewamy polewą czekoladową, a potem dekorujemy według uznania.
Wartość odżywcza jednej porcji 201 kcal Białko 6,3 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 55 g
<strong> Małgorzata Pankiewicz, Gowino</strong>Źródło: Rewia