Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serowe ciasto z wanilią"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 202
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 202
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Składniki
Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Dodaj rdzeń wanilii oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki. siekaj nożem, a gdy powstaną grudki, dosyp brązowy cukier. Rozcierając palcami, zagnieć kruszonkę.
Blachę (32 x39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spód nasyp połowę kruszonki. Dobrze dociśnij ją dłonią do dna blachy. Pozostałą kruszonkę włóż do lodówki.
Twaróg utrzyj z białym cukrem oraz proszkiem budyniowym. Jajka rozbij, żółtka dodaj do masy serowej. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy. Rozsmaruj ją równomiernie na przygotowanym spodzie. Wierzch ciasta posyp pozostałą kruszonką.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz około godziny. Gotowe ciasto wystudź. Cukier puder utrzyj z mlekiem na gęsty, gładki lukier. Wierzch placka udekoruj cienkimi paseczkami mlecznego lukru.
ok. 1 godz. 35 min, 1 porcja ok. 350 kcal.Źródło: Tina