Do góry

Desery Przepis na:

Serowe oponki

Serowe oponki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 114

Wyszukane w internecie ale sprawdzone. Nie pomijaj spirytusu w przepisie, bo dzięki temu smażone oponki nie nasiąkną tłuszczem. W ostateczności możesz alkohol zastąpić octem albo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Składniki

  • 50 dag twarogu sernikowego trzykrotnie mielonego
  • 50 dag mąki tortowej
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 10 dag drobnego cukru do wypieków
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • po 1 łyżeczce sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i spirytusu
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką cukru waniliowego. Dodawać porcjami ser, śmietanę, przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz spirytus. Zagnieść ciasto. Gdyby nadmiernie kleiło się do rąk, należy dosypać 1-2 łyżki mąki.

  2. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Z ciasta wykrawać szklanką duże kółka, a kieliszkiem mniejsze w środku.

  3. Powstałe kuleczki możesz zagnieść ponownie lub pozostawić do usmażenia wraz z oponkami. W dużym rondlu dobrze rozgrzać dużo smalcu (do wysokości 10 cm). Partiami (po maksymalnie 4-5 sztuk) wrzucać oponki, smażyć na złoto z obu stron (ok. 2-3 minuty).

  4. Po usmażeniu oponki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie wystudzić.

  5. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z 1 łyżką cukru waniliowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 24 stycznia Uwielbiam oponki :)Twoje zapowiadają się pysznie.Szkoda,że nie ma zdjęcia. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń