Do góry

Desery Przepis na:

Sezamki

Sezamki

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 5421

Dodano:

Odsłon: 8355

Sezamki to bardzo prosty do wykonania słodki smakołyk. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych, nie znam osoby, która odmówiłaby schrupania choć jednego kawałeczka.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sezamki

Przygotowanie

  1. Sezam uprażyć na gorącej patelni bez dodatków, uważać by nie przypalić bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż patelnia wciąż jest rozgrzana i proces prażenia trwa nadal.

  2. Do garnka najlepiej o grubym dnie wsypać cukier, dodać wodę i podgrzewać na wolnym ogniu (nie mieszać) do czasu, aż cukier się roztopi i zmieni kolor na jasno brązowy.
    Dodać miód, wymieszać i po chwili zdjąć z palnika.

  3. Następnie wsypać sezam, szybko wymieszać, aby masa była jednolita.

  4. Gorącą masę szybko wyłożyć na papier, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm.
    Od jeszcze ciepłego placka odkleić koniecznie papiery (gdy wystygnie będzie to bardzo trudne) i ostrym nożem pokroić go na małe prostokąty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń