Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śląskie makówki"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 582
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 247
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 582
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 247
Składniki
W szerokim naczyniu cukier wymieszaj z mlekiem i zagotuj, uważając, by nie wykipiało. Dodaj zmielony mak i jeszcze raz zagotuj. Bułeczki pokrój na plastry o grubości ok. 1 centymetra, a orzechy laskowe drobno posiekaj.
W dużej szklanej misie układaj warstwami kawałki pokrojonej bułki z orzechami i rodzynkami. Każdą warstwę przelej schłodzonym mlekiem z makiem. Całość powinna mieć dość zwartą konsystencję – nie może pływać.
Pełną misę wstawiamy do lodówki aż do następnego dnia. Jeśli makówki będą zbyt suche, możesz delikatnie zmoczyć je letnim mlekiem.
Przed podaniem na stół deser udeko ruj rodzynkami i orzechami. Podawaj, nakładając na talerz za pomocą dużej łyżki stołowej.
<strong>Przepis poleca Anna Dereszowska</strong>Źródło: Na żywo