Do góry

Desery Przepis na:

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Śledzie po sułtańsku"

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml oleju
  • 150 g rodzynek
  • 3 średnie cebule
  • łyżeczka sosu tabasco
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 45 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 6 porcji

  2. Śledzie zalewam zimną wodą i zostawiam na 2 godziny. Odcedzam, skrapiam sokiem z cytryny i wstawiam na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewam wrzątkiem, moczę ok. 15 min, następnie odcedzam. Cebulę obieram i kroję w piórka.

  3. Na oleju szklę cebulę. Dodaję przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Duszę na średnim ogniu ok. 5 min. Doprawiam solą, cukrem i tabasco.

  4. Pokrojone śledzie układam w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Wstawiam do lodówki co najmniej na 24 godziny.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń