Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ślimaczki na sałacie"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 364
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 421
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 759
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 364
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 421
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 759
Składniki
Sałaty opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na małe kawałki. Rozłóż na talerzach.
Plastry szynki rozłóż, posmaruj serkiem, posyp odrobiną posiekanych lub suszonych ziół. Zwiń szynkę w roladki. Odstaw do lodówki, aby masa lekko zastygła.
Przygotuj owoce. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je i pozostaw na sicie do osączenia. Świeże owoce umyj, osusz, ewentualnie odszypułkuj. Rozsyp na porcjach mieszanki sałat.
Tosty zrumień w tosterze, na rozgrzanej suchej patelni albo w piekarniku. Foremkami do ciasteczek wytnij wiosenne motylki lub serduszka (albo inne kształty).
Przygotuj sos. Utrzyj oliwę z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną miodu. Na koniec do sosu dodaj świeże lub suszone zioła, dokładnie wymieszaj .
Sosem skrop porcje sałatki. Schłodzone ruloniki pokrój w plasterki. Szynkowymi ślimaczkami obłóż sałatkę. Podawaj z grzankami.
czas ok. 30 min; porcja – 210 kcal, cena 3,30 złŹródło: Świat kobiety