Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki z bakaliami"
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 149
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 587
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 932
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 149
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 587
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 932
Składniki
Na stolnicę lub blat wsyp mąkę jaglaną, owsianą, pszenną oraz suche drożdże. Dodaj cukier, mleko, jajka oraz przestudzony tłuszcz. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 25 cm. Posmaruj roztopionym tłuszczem, rozłóż rodzynki oraz żurawinę. Zwiń wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokrój na 10-12 roladek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. Wierzchy ślimaczków posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz 20-25 min w temp. 180°C.
Rada: Mąkę jaglaną można przygotować samodzielnie. Kaszę kilkakrotnie wypłucz w ciepłej wodzie. Włóż do sita, sparz wrzątkiem, odcedź. Rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Susz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C (od czasu do czasu mieszając). Gdy wystygnie, zmiel w młynku do kawy. Przesiej przez sito.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 230 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie