Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śliwkowe piramidy. Pyszna galaretka"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Kilka odłożyć do przybrania, resztę zmiksować na gładko z cukrem. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, lekko schłodzić, połączyć z pulpą śliwkową. Masę przełożyć do foremek w kształcie stożka. Schładzać przez minimum 1 godzinę.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Galaretki wyjąć z foremek. Podawać udekorowane śmietaną, melisą i cząstkami śliwek.
ok. 70 minut. Jeśli deseru nie będą jeść dzieci, do masy śliwkowej przed schłodzeniem można wlać kieliszek koniaku lub śliwowicy.Źródło: Twoje Imperium