Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
skoro śliwek mamy w bród ... oto jedna z propozycji ich wykorzystania, pyszna ... :-) Podane proporcje są na dużą blachę, dla łasuchów :-)
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 55
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 678
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2666
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 342
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 55
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 678
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2666
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 342
Składniki
Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki
Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Powoli dodawać mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i dokładnie wymieszać łyżką.
Na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wyłożyć połowę ciasta. Na to poukładać połówki śliwek skórką na dół, dosyć gęsto. Między śliwki wkładać kostki czekolady. Owoce zalać gorącym budyniem (ugotowanym w 1l mleka). Na wierzch rozsmarować drugą połowę ciasta.
Piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. Po ostudzeniu polać ulubioną polewą.
Smacznego :-)