Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodki chlebek na miodzie"
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 38
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2247
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 254
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1581
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 38
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2247
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 254
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1581
Składniki
1. Miód przelej do rondelka, dodaj miękkie masło i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając , aż się połączą. Dodaj cukier i dalej mieszaj, aż się rozpuści. Masę miodową ostudź.
Cytrynę sparz i zetrzyj z niej tylko żółtą skórkę (biała część jest gorzka). Orzechy laskowe oraz migdały rozdrobnij (ale nie za bardzo). Suszone morele pokrój na kawałki (możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem z dodatkiem rumu).
Do masy miodowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Dołóż kakao, jajko oraz wszystkie korzenne przyprawy. Dokładnie wymieszaj na gładką masę.
Do masy dołóż orzechy laskowe i migdały, morele oraz rodzynki. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na noc.
Dwie formy keksowe natłuść i wysyp bułką tartą. Przełóż do nich ciasto. Piecz ok. 75 min w 160 st. Gotowe chlebki trzymaj jeszcze 10 min w wyłączonym piekarniku.
Przełóż na kratkę kuchenną, by całkowicie ostygły. Ostudzone zawiń w folię i odłóż na 3 dni.Źródło: Tina