Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodki keks na miodzie"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 492
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1328
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 492
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1328
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 66
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 356
Składniki
Miód przelej do rondelka, dodaj miękkie masło i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając , aż się połączą. Dodaj cukier i dalej mieszaj, aż się rozpuści. Masę miodową ostudź.
Cytrynę sparz i zetrzyj z niej tylko żółtą skórkę. Orzechy laskowe oraz migdały i wiśnie rozdrobnij (ale nie za bardzo). Morele pokrój na kawałki (możesz je sparzyć wrzątkiem z dodatkiem rumu).
Do masy miodowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Dołóż kakao, jajko oraz wszystkie korzenne przyprawy. Dokładnie wymieszaj na gładką masę.
Do masy dołóż orzechy laskowe i migdały, morele, wiśnie oraz rodzynki. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na noc.
Dwie formy keksowe natłuść i wysyp bułką tartą. Napełnij ciastem. Piecz 75 min w 160 st. Chlebki trzymaj 10 min w wyłączonym piekarniku. Przełóż na kratkę kuchenną, by ostygły. Ostudzone zawiń w folię i odłóż na 3 dni.
Aromatyczna posypka
Łyżkę cukru pudru połącz z mielonym imbirem, cynamonem oraz kardamonem (wystarczy po szczypcie przypraw). Oprósz tym keks.Źródło: Tina