Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodki kisiel żurawinowy"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35994
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 163
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 292
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 347
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35994
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 163
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 292
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 347
Składniki
Żurawiny przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz na sicie. Do garnka wlej 1 l wody, zagotuj. Na wrzątek wrzuć przebrane owoce żurawiny. Gotuj 2-3 minuty. Część wyjmij, odłóż. Resztę przetrzyj przez sito do wywaru.
Wywar z przetartymi owocami ponownie zagotuj. Dodaj cukier i korę cynamonu. Do szklanki wlej 100 ml zimnej wody, rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Wlej do gotującego się wywaru żurawinowego.
Cały czas mieszając, gotuj kisiel kilka minut. Gdy zrobi się gęsty, wsyp odłożone wcześniej całe owoce żurawiny. Jeszcze chwilę og- rzewaj razem. Kisiel z owocami rozlej do salaterek (usuń cynamon). Odstaw do schłodzenia.
Cena 4 zł, porcja – 70 kcal, 4 porcje czas ok. 15 min;Źródło: Świat kobiety