Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie bułeczki z kruszonką i budyniem.

Słodkie bułeczki z kruszonką i budyniem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 581 Ocena: 11530

Dodano:

Odsłon: 272

Pyszne na śniadanie, deser i kolacje, coś dla małych i dużych łasuchów. W sezonie letnim ze świeżymi owocami smakują najlepiej, a w sezonie zimowym idealnie sprawdzą się mrożone owoce i ta kruszonka… Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne, lubi je chyba każdy, a takie bułeczki potrafią bardzo szybko zniknąć z talerza, możecie mi wierzyć na słowo. Te bułeczki akurat zrobiłam na życzenie najmłodszego w rodzinie, ale dzięki temu, że synuś ma takie smaki możemy się bezkarnie zajadać, bo przecież sam tylu szt. nie zje.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g roztopionego, letniego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego, gęstego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • Kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g masła
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:
  • budyń ugotowany wg przepisu na opakowaniu tylko na 1,5 szkl. mleka
  • ulubione owoce u mnie akurat sezonowo truskawki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Słodkie bułeczki z kruszonką i budyniem.

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia. Do letniego mleka wsypać drożdże instant, łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawić na 10 min. przykryć ściereczką.
    Do miski przesiać mąkę, wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wlać mleko z drożdżami, letnie masło, wrzucić jogurt naturalny, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, misy miksera.
    Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski posmarowanej delikatnie olejem, przykryć ściereczką miskę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.

    Za nim ciasto wyrośnie ugotować budyń, wierzch przykryć folią, żeby nie powstał kożuch. Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrobić i uformować wałek, podzielić na 12 mniej więcej równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni i nałożyć do środka po łyżce budyniu, a na budyń nałożyć owoce, u mnie jedna mniejsza truskawka lub połowa większej. Możesz użyć ulubione owoce. Skleić i uformować zgrabne bułeczki. Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Bułeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki-kruszonka).

    Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. do napuszenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 20-25 min. do zarumienienia.
    Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 01 lipca Smakowicie się prezentują:) Jadłabym je nie tylko na śniadanie czy kolację ale i w środku nocy:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 czerwca Fajne buły, dla +6 osób, to idealanie dla nas ;) MIODZIO :)

Masz tam coś na @ ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 24 czerwca Cudowne. Do tego szklaneczka mleka lub kakao. Czegóż chcieć więcej
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń