Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodkie kawowe chmurki"
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 958
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 19
Polecam.
Odsłon: 524
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 958
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 19
Polecam.
Odsłon: 524
Składniki
Zagotuj mleko i wodę, dodaj cukier, masło i szczyptę soli. Wsypuj małymi porcjami przesianą mąkę, cały czas energicznie ucierając drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie lśniące, przełóż je do miski, przestudź. Dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę wyłożoną pergaminem paski o długości ok. 7 cm. Każdy posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz w 190 st. przez 20 minut, na złoty kolor.
Zrób krem: mleko podgrzej z połową cukru i kawą. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodaj mąkę, wymieszaj. Żółtka zalej ciepłym mlekiem, ubijając trzepaczką. Podgrzewaj, aż krem zgęstnieje. Gdy przestygnie, dodaj masło i zmiksuj.
lukru utrzyj na gładko. Eklerki przekrój wzdłuż, przełóż kremem i polukruj. Ew. posyp wiórkami czekoladowymi.Źródło: Tina