Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Słodkie pianki z galaretką"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Składniki
Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 300 ml gorącej wody. Rozlewam do osiemnastu silikonowych foremek na muffinki. Odstawiam, by zastygła. Gotuję 110 ml mleka, zdejmuję z ognia, rozpuszczam w nim 3 łyżeczki żelatyny.
250 ml śmietany ubijam z cukrem. Dodaję ostudzone mleko oraz połowę startej na tarce o dużych oczkach mlecznej czekolady.
Masę rozlewam na zastudzonych galaretkach. Wkładam do lodówki i chłodzę.
Pozostałą żelatynę moczę w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie rozpuszczam na parze. Pozostałe mleko podgrzewam, dodaję resztę czekolady. Gdy się rozpuści, zdejmuję z ognia i wlewam żelatynę. Żółtka ucieram z 2 łyżkami cukru pudru. Wlewam mleko, mieszając trzepaczką.
Resztę śmietany ubijam z pozostałym cukrem pudrem, dodaję do masy. Mieszam i nakładam po porcji na zastudzone białe pianki. Chłodzę kilka godzin. Przekładam na talerzyki i ew. dekoruję bakaliami.
<strong>Magdalena Skrzypek z Głogowa</strong>Źródło: Tina