Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodycz w marcepanie"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 149
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 149
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Składniki
Białka 6 jajek oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj ze szklanką cukru. Dodaj szklankę przesianej mąki wymieszanej dokładnie z proszkiem do pieczenia. Wsyp kakao, dokładnie wymieszaj. Ubij sztywną pianę z białek, delikatnie połącz z ciemnym ciastem.
Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. Piecz około 30 minut. W tym czasie żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, podgrzej i zostaw do wystudzenia. Ubij kremówkę z 5 łyżkami cukru, dodaj tężejącą żelatynę. Dokładnie wymieszaj, zmiksuj na gładki krem.
Herbatę lekko posłódź, wlej wódkę. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Każdy blat nasącz herbacianym ponczem, a następnie przełóż kremem. Resztą posmaruj wierzch i boki tortu, schłodź.
Masę marcepanową rozwałkuj, wytnij kilka gwiazdek. Tort przykryj marcepanem, oz- dób gwiazdkami.
Czas ok. 70 min; porcja – 440 kcal cena 1,80 zł.
Biszkopt to kapryśne ciasto, które często opada. Aby temu zapobiec, należy je upuścić, trzymając tortownicę z gorącym ciastem około 30 cm nad stołem. Wstrząs sprawi, że ciasto nie opadanie podczas stygnięcia.Źródło: Świat kobiety