Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słoneczny sorbet w ananasie"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 152
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 152
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Składniki
Ananasy umyj, odetnij liście. Odkrój górną część (w 2/3 wysokości owocu), ostrym nożykiem lub specjalną łyżeczką do wydrążania grejpfrutów wytnij cały miąższ, nie nacinając skórki. Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki i wypestkuj. Przygotowany miąższ owoców potnij na małe kawałki.
Wodę podgrzej, rozpuść w niej cukier, wrzuć pokrojone owoce. Całość zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest za mało słodka, dodaj odrobinę miodu. Jeśli cukru jest zbyt dużo, wciśnij parę kropli soku z limonki lub cytryny.
Masę owocową przełóż do plastikowego naczynia i włóż do zamrażarki. Gdy zacznie zamarzać, ponownie zmiksuj. Po godzinie znów zmiksuj i powtórz po kolejnej godzinie. Zostaw do całkowitego zamrożenia. Sorbet wyjmij na 10 minut przed podaniem. Łyżką do lodów nakładaj kulki do miseczek z ananasa. Sorbet udekoruj malinami i melisą.Źródło: Naj