Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słony tort serowy"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 741
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1863
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 741
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1863
Składniki
Mąkę przesiej do miski. W garnuszku utrzyj drożdże z odrobiną ciepłego mleka, odstaw do wyrośnięcia. Dodaj do mąki razem z jajkiem i 5 dag rozpuszczonego masła. Wsyp szczyptę soli i wlej resztę mleka. Zagnieć gładkie ciasto, odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Przełóż ciasto. Piecz ok. 40 min w temp. 160 st. Wystudź, przekrój na trzy blaty. Resztę masła utrzyj z masłem roślinnym i serkiem kanapkowym. Dodaj kilka łyżek posiekanych ziół (np. natki, szczypiorku). Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Szynkę, salami oraz 10 dag żółtego sera pokrój w plastry. Pierwszy blat posmaruj przygotowaną masą, obłóż plastrami szynki i sera. Przykryj drugim blatem, porcją masy maślanej i salami. Nałóż ostatni blat. Tort ozdób resztą masy, pozostałym serem i winogronami.
Czas ok. 90 min; porcja – 530 kcal, cena 2,70 zł.
Jeśli brak ci czasu na drożdżowych blatów do tortu, użyj zwykłego pszennego pieczywa. Kromki chleba pozbaw skórek i pokrój tak, by dało się je równo rozłożyć w tortownicy (najlepiej w trójkąty).Źródło: Świat kobiety