Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 114
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 114
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Składniki
Mąkę przesiewam na stol nicę, dodaję żółtka, cukier puder, kwaśną śmietanę, rum oraz zimne, pokrojone w kosteczkę masło.
Dłońmi wyrabiam ciasto do czasu, aż zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki powietrza (ok. 10 min). Gotowe schładzam ok. 1 godz.
Ciasto wałkuję tak jak na pierogi. Szklanką wycinam z niego krążki. Brzegi nacinam w pięciu miejscach w równych odstępach, nie docinając do środka. Każdy z powstałych końców kolejno zawijam do środka, formując kwiatuszki. Zawinięte końce dobrze dociskam palcem, by w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły.
Kwiatuszki wrzucam porcjami na rozgrzany olej. Smażę z dwóch stron na złoto. Gotowe osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na środek każdego kwiatka nakładam po odrobinie marmolady. Posypuję cukrem pudrem.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Tina