Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śmietankowy tort z brzoskwiniami"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 101
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 235
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 101
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 235
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Składniki
Mąkę wraz z kakao przesiej do miseczki. Dodaj masło, 1/3 cukru oraz 1 jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Brzoskwinie sparz, obierz. Pokrój na połówki i wyjmij pestki. Owoce zalej sokiem brzoskwiniowym, gotuj 2–3 minuty. Wyjmij 2 połówki brzoskwiń, pozostałe razem z sokiem zmiksuj na gładko. Wsyp kaszkę, masę wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Tortownicę wyłóż pergaminem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzeg przygotowanej formy. Wstaw do lodówki.
Twaróg wymieszaj z mascarpone, resztą cukru i cukrem waniliowym. Wbij 4 jajka. Dosyp mąkę ziemniaczaną. Masę przełóż do wylepionej ciastem tortownicy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 65 minut. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozsmaruj masę brzoskwiniową. Gotowe ciasto wystudź. Śmietanę ubij. Odłożone brzoskwinie pokrój na kawałeczki. Sernik pokrój na porcje. Udekrouj rozetkami bitej śmietany i brzoskwiniami.
ok. 1 godziny i 45 minut. 1 porcja ok. 580 kcal.
Na wierzchu aksamitny mus, potem kremowa masa, a na spodzie warstwa czekoladowego ciasta. Ten sernik zachwyca bogactwem smaków.Źródło: Tina